Ponedeljak, 24. jun 2024.

Ovih dana, jedan nastavnik iz Srbije priprema američke srednjoškolce za predstojeću Međunarodnu matematičku olimpijadu u Rumuniji. Reč je o dr Dušanu Đukiću, asistentu na Katedri za matematiku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Đukić, niz godina u nazad, s velikim uspehom priprema i predvodi ekipu mladih matematičara Srbije na olimpijadama i drugim takmičenjima u zemlji i svetu. „To iskustvo bilo je jedan od ključnih kriterijuma da budem izabran za jednog od inostranih predavača na matematičkom kampu za srednjoškolce koji se tokom leta održava na dva prestižna američka univerziteta“, rekao je dr Đukić u razgovoru za sajt MF.

Poziv je dobio od organizatora kampa. „On je poreklom iz Rumunije i već 30 godina se bavi pripremama američke ekipe za olimpijadu, u čemu je stekao veliki ugled. Sa njim me je povezao kolega koji radi u Americi i sa kojim je napisao knjigu o matematičkoj olimpijadi. Recenziju za tu knjigu radio je upravo organizator ovog kampa.“

Naš sagovornik je svojevremeno, kao srednjoškolac, takođe, učestvovao na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, gde je 1999. Godine osvojio zlatnu medalju. Od završetka Matematičke gimnazije u Beogradu aktivno učestvuje u pripremama talentovanih đaka za matematička takmičenja.

Poslednjih 16 godina je član Republičke komisije za matematička takmičenja srednjoškolaca, a već 11 godina učestvuje u pripremama i predvodi ekipu Srbije na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, bilo kao vođa tima ili njegov zamenik. Za tu poziciju, kaže, preporučili su ga zadaci koje smišlja i predlaže za takmičenja. Do sada je usvojeno četiri njegova zadatka na Olimpijadi.

U Americi će boraviti do 2. avgusta. Najpre na Univerzitetu Teksas u Dalasu, a zatim na Univerzitetu Kornel u državi Njujork. Iako se matematički kamp organizuje za učenike različitog nivoa znanja, među njima ima i kandidata koji će ući u američki tim za Međunarodnu matematičku olimpijadu.

„Rad sa telentima je metalno veoma zahtevan, ali svakako predstavlja novo iskustvo i nov način rada“, istakao je dr Đukić. „S druge strane“, dodao je,“ to je prilika da se posvetim određenoj oblasti matematike koja je vezana za matematička takmičenja i ujedno razradim efikasniji način rada sa učenicima u Srbiji, što zbog obaveza nisam često u prilici da uradim.“

Dr Dušan Đukić ima veliku podršku kolega na Katedri za matematiku MF, a naročito šefa katedre, prof. dr Miodraga Spalevića, pod čijim mentorstvom je doktorirao na Univerzitetu u Kragujevcu. Katedra za matematiku na MF važi za jednu od najboljih na Univerzitetu u Beogradu. Jedan od profesora do skora je bio dr Stojan Radenović, redovni profesor u penziji, čiji su radovi doprineli da se Univerzitet u Beogradu nađe na poziciji među 300 najboljih univerziteta na čuvenoj Šangajskoj listi.

Mašinski fakultet