Ponedeljak, 22. jul 2024.

DW EKSKLUZIVNO

Egzoskeleti Jošijukija Sankaja omogućavaju paralizovanim ljudima da hodaju i pomažu kod najtežih poslova. Ali, za razliku od Japanaca, mnogi zapadnjaci vide robote kao pretnju. Zvezda robotike u razgovoru za DW.

U Japanu skoro svi znaju za profesora Jošijukija Sankaja (60), blago egzaltiranog pronalazača „robotskih odela“. Visoki naučnik bujne kose redovno predstavlja svoj futuristički egzoskelet na teelviziji. A kada Japan želi da pokaže svoje inovacije, na samitu G-7 ili prilikom posete visokih zvaničnika, predstavlja njegove robotske pantalone koje omogućavaju hodanje paraplegičarima, pacijentima koji su preživeli moždani udar ili starijim osobama sa invaliditetom.

Uz napredak senzorske tehnologije i uz napredak naprednih računarskih metoda i tehnologija, rađanje proizvodnih mašina (ili generalno mašina) sa imunitetom, koje će se možda same popravljati (lečiti) i vakcinisati, sasvim je moguće u budućnosti.

Autor: prof. dr Dragan Đurđanović, Mašinski fakultet Univrziteta u Teksasu

Svet je na pragu Industrije 4.0. Posle Nemačke i SAD, Australija, Japan, Južna Koreja, Kina, i mnoge druge zemlje donose svoje platforme tehnološkog i industrijskog razvoja zasnovanog na tzv. internet of things. To podrazumeva potpunu digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje, odnosno umrežavanje pametnih digitalnih uređaja s proizvodima, mašinama, alatima, robotima i ljudima… Industrija 4.0 uvodi „pametne fabrike“, gde autonomni sajber-fizički sistemi nadledaju fizičke procese i donose odluke, a krajnji cilj je povećanje produktivnosti i efikasnosti, a samim tim i konkurentnosti na globalnom tržištu.

U sedištu Inženjerske komore Srbije u Beogradu, 22. februara 2018. godine, održan je sastanak predstavnika Saveza inženjera i tehničara Srbije i Inženjerske komore Srbije.

Ovih dana, jedan nastavnik iz Srbije priprema američke srednjoškolce za predstojeću Međunarodnu matematičku olimpijadu u Rumuniji. Reč je o dr Dušanu Đukiću, asistentu na Katedri za matematiku Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Dr Đukić, niz godina u nazad, s velikim uspehom priprema i predvodi ekipu mladih matematičara Srbije na olimpijadama i drugim takmičenjima u zemlji i svetu. „To iskustvo bilo je jedan od ključnih kriterijuma da budem izabran za jednog od inostranih predavača na matematičkom kampu za srednjoškolce koji se tokom leta održava na dva prestižna američka univerziteta“, rekao je dr Đukić u razgovoru za sajt MF.

Mašinski fakultet u Beogradu podržao je Fluo Generator – novi projekat Societe General banke čiji je cilj da se kroz partnerstvo sa fakultetima podstakne i podrži inovativnost i preduzetništvo studenata i na taj način pomogne dalji razvoj društveno odgovornog poslovanja (CSR) i biznis ideja u Srbiji.