Četvrtak, 25. april 2024.

Ipak, gledajući baterijsku lampu malo ko bi pretpostavio da se jedan čovek zahvaljujući njoj obogatio. To je bio njen izumitelj Konrad Hjubert, koji je krajem 19. stoleća radio u jednoj američkoj kompaniji za proizvodnju baterija. Vlasnik ove kompanije Džošua Lajonel Kouen izmislio je u to vreme „svetleći cvet”, odnosno posudu sa baterijom čiji je elektricitet, pritiskom na dugme, stvarao svetlost u veštačkom cvetu smeštenom na sredini činije.

Konrad Hjubert je 1898. godine rešio da unovči ovaj pronalazak, ali je pre toga morao da ga izmeni i usavrši. Za svoj naum iskoristio je cev, papirnu tubu, posudu u obliku burenceta, i naravno, baterije. Kada je sastavio svoju napravu, dobio je prvu „električnu ručnu buktinju” – odnosno prvu baterijsku lampu na svetu. Iako je izgledala malo nezgrapno i bila znatno veća od današnjih, ova lampa je postala izuzetno popularna. Zbog svoje jednostavnosti – bila je laka za korišćenje i pružala je svetlost tamo gde ona nije postojala – baterijska lampa je veoma lako probila put na tržištu i za kratko vreme postala neophodni deo svakog domaćinstva. Zahvaljujući ovom pronalasku Konrad Hjubert je postao multimilioner, a firma u kojoj je radio prerasla je iz male u ogromnu kompaniju koja se između ostalog bavila i proizvodnjom baterijskih lampi.

U narednim decenijama pronalazači su se trudili da usavrše ovu korisnu spravu, pa je dobila novi oblik, smanjena joj je veličina, postala je lakša i samim tim jednostavnija za upotrebu. Baterijska lampa se pokazala izuzetno korisnom u najrazličitijim situacijama – prilikom kampovanja, hodanja po neosvetljenim stazama, ali i kao pomagalo u popravci automobila, potrazi za zaturenim stvarima na mračnim mestima... U novije vreme minijaturne lampe postale su sastavni deo upaljača, mobilnih telefona i ima ih gotovo na svakom koraku.

Politika 2008.

Govor slike

Budućnost je u akumulaciji energije i njenom skladištenju bez gubitaka
Sve je više distribucija energije sa tačkama za dopunu, odnosno autonomno snabdevanje energijom
Praksa zahteva istovremeno korišćenje što više različitih energetskih izvora
Problem sa baterijama kada završe svoj vek
Stalna potraga za novim, ekonomičnijim energetskim izvorima je preokupacija stotina naučnika, stručnjaka, ali i amatera i zanesenjaka