Ponedeljak, 24. jun 2024.

Predstavnici francuske energetske kompanije EDF zainteresovani su da sa Srbijom i Elektroprivredom Srbije razviju veće projekte, pre svega u oblasti hidroenergetike, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nakon sastanka sa delegacijom EDF-a.

Antić je kazao da postoji veliko interesovanje srpske strane da se sa EDF-om dogovore projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.

EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, kompanija broj jedan u svetu, i mi smo spremni da sa njima na tu temu razgovaramo i da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima", kazao je Antić.
Dodao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se intenzivira saradnja, pre svega na nivou stručnih timova, koji će intenzivno nastaviti da rade i naveo da je prvi sledeći korak u toj saradnji da stručni tim iz Srbije posetiti Francusku i kompaniju EDF.

Ministar je podsetio da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem, 18. januara, potpisao sporazum koji je definisao prioritete, pre svega za buduću energetsku saradnju, te da je tada i dogovorena poseta EDF-a na najvišem nivou.

Antić je istakao da je EDF jedna od najznačajnijih evropskih i svetskih energetskih kompanija, sa više od 160 hiljada zaposlenih, te da je jedan od globalnih lidera gotovo u svim ključnim energetskim delatnostima.

Mondoloni je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, te da francuska preduzeća i privrednici žele da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju - i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme.

U tom smislu, delegacija preduzeća EDF bila je ovde kako bi proučila načine saradnje sa preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji u svim oblastima", dodao je Mondoloni.
Navodeći da je 2018. godina veoma značajna za odnose Srbije i Francuske, jer se obeležava 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u kojem su, kako kaže, Srbija i Francuska borile rame uz rame, Mondoloni je kazao da je upravo prošlost omogućila da se zasnuje prijateljstvo dve zemlje.

Ali, ove godine želimo i da radimo za budućnost i paralelno sa razvijanjem naših političkih odnosa, mi takođe želimo da se i naši ekonomski odnosi razvijaju", kazao je Mondoloni.
Sastanku su, pored francuske delegacije i državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike Zorana Predića, prisustvovali V.D.generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić, i generalni direktor EMS-a Jelena Matejić.

Ministarstvo rudarstva i energetike