Ponedeljak, 24. jun 2024.

Tim studenata Mašinskog fakulteta, koji zajedno sa kolegama sa Arhitektonskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta radi na projektu pustinjske održive kuće – Twist Box, učestvovao je na radionici međunarodnog multidisciplinarnog takmičenja Solar Decathlon Middle East u Dubaiju.

Projekat pustinjske samoodržive kuće koju su osmislili studenti iz Srbije, našao se u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja Solar Decathlon Middle East. Na ovom takmičenju, koje će se održati u novembru u Dubaiju, učestvuje 21 tim iz 15 zemalja. Projekat je započet pre dve godine pod rukovodstvom mentora i studenata sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a ubrzo su im se priključile i kolege sa Mašinskog, Elektrotehničkog i Tehnološko-metalurškog fakulteta

Tokom trodnevne radionice, na kojoj su učestvovali i predstavnici vodećih kompanija i ocenjivači na takmičenju, razmatrane su dosadašnje aktivnosti na projektu. Univerzitet u Beogradu, kao i Mašinski fakultet predstavljeni su u najboljem svetlu, a sam projekat Twist Box je ocenjen kao atraktivan i prepoznatljiv. Sve dosadašnje faze našeg projekta su ocenjene pozitivno, uključujući i deo koji obuhvata termotehničke instalacije za koji je zadužen tim Mašinskog fakulteta koji broji više od 10 master studenata, izjavila je doc. dr Aleksandra Sretenović, mentor dela tima sa Mašinskog fakulteta.

Inače, prvi dan radionice bio je rezervisan za upoznavanje sa organizatorima i ostalim timovima. Predstavnici organizacionog tima i zvaničnici iz UAE ukazali su na važnost ovog takmičenja i učesnike informisali o daljim koracima. Prema rečima dr Sretenović to je bila sjajna prilika za upoznavanje sa članovima drugih univerzitetskih timova i, razmenu iskustva i korisnih informacija.

Drugog dana boravka u Dubaiju, članovi tima Univerziteta u Beogradu imali su priliku da sa predstavnicima kompanije „ARAMEX”, firme koja se bavi logistikom, razgovaraju o mogućnostima transporta kuće iz Beograda u UAE. Takođe su posetili i solarni park i naučnoistraživački centar gde se vrše ispitivanja vezana za solarne panele, kao i laboratoriju za ispitivanje i razvijanje robota.

Trećeg dana radionice održane su privatne sesije sa stručnjacima iz svih oblasti bitnih za završetak projekta. Na ovim sastancima smo diskutovali o važnim pitanjima vezanim za projekat i detaljno analizirali zadatke koji se od nas očekuju kako bi se ova kuća uspešno sagradila i pustila u rad, navela je dr Sretenović.

Tim nažalost i dalje ima ozbiljnih problema sa prikupljanjem finansija koje su neophodne za izgradnju objekta u Beogradu, puštanje u rad svih sistema, njegovo testiranje, demontažu, trasnport i ponovnu montažu u Dubaiju. Nadamo se da ćemo uz podršku nadležnog ministarstva i drugih sponzora ovaj problem rešiti i da će Univerzitet u Beogradu dobiti priliku da se takmiči na ovom prestižnom takmičenju koje se održava u novembru ove godine, istakla je dr Sretenović.

Na internacionalnoj radionici, koja je održana u aprilu, pored mentora doc. dr Aleksandre Sretenović, učestvovali su i studenti druge godine master studija Termotehnike Andrej Črnila, Jovan Mijatović i Stefan Milanović.

Više informacija o ovom projektu, kao i eventualnim načinima da podržite studente Univerziteta u Beogradu u ovom poduhvatu možete pronaći na: http://twistbox.ac.rs/

Mašinski fakultet Beograda