Ponedeljak, 24. jun 2024.

Kompanija Elisio (Elicio) završila je izgradnju novog vetroparka Alibunar snage 42 megavata, sa 21 turbinom, koji će energijom vetra snabdevati 38.000 domaćinstava, a svečanosti je prisustvovao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar Antić je simbolično otvorio vetropak zajedno sa decom koja su držala u ruci male vetrenjače.

On je najavio da će u našoj zemlji do kraja godine na mrežu biti pušteno još više od 200 megavata iz energije vetra.

Ministar je kazao da je to „slika nove i energetski odgovorne Srbije“, kao i da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji, koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Mi ćemo do kraja godine samo ovde u Banatu pustiti na mrežu još više od 200 megavata iz energije vetra i to je samo prvi korak. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra", najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Kako je rekao, 2020. godine biće završen i projekat izgradnje novog bloka B3 TE u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat TETO Pančevo - veliki i značajan objekat za proizvodnju električne i toplotne energije.

Antić je ocenio da će sve to uticati na našu energetsku stabilnost.

Ovo je fenomenalan događaj za celu Srbiju, puno smo uložili vremena da bi došli do razvijene i moderne Srbije. Do pre šest ili sedam godina vetroparkovi su za nas bili naučna fantastika koju smo mogli da gledamo samo na televiziji", kazao je ministar.
Zahvalio je investitorima što su verovali u Srbiju i prepoznali da je naša zemlja politički i ekonomski stabilna, kao i partnerima, a to su pokrajinska vlada, EMS, Agencija za energetiku i drugi.

Nastavljamo da razvijamo Srbiju kao modernu državu, koja će biti na ponos svima nama", poručio je Antić.

Direktor kompanije Elisio Ludo Vandervelden je rekao je ponosan kao investitor.

Ovo je nešto što je počelo još od 2007. godine. Istražujemo mogućnosti koje nam se pružaju u Srbiji. Ponosni smo što na ovakav način možemo da krunišemo naše napore", rekao je on.
Istakao je da su imali dobru saradnju sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatom i što su imali podršku ministra Antića.

Imali smo pomoć i sa finansijske strane za ovaj projekat. Spremni smo da idemo i dalje i čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućnosti i spremni smo za nova ulaganja čak u visini od novih 150 megavata", naveo je Vandervelden.
Kako je rekao, spremni su da pruže svaku podršku politici Srbije, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Regionalni direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je deo Svetske banke, Tomas Lubek je rekao da će nastaviti da pomažu investicije u Srbiji.

Istakao je da se to posebno odnosi na prelazak privrede zasnovane na ugljeniku na privredu, koja se bazira na obnovljivim izvorima energije.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić je kazao da Srbija ide dobrim putem.
Podsetio je da nedavno u Kuli otvoren vetropark od 9,9 megavata i da imamo i vetropark Malibunar od osam megavata, kod Vršca 6,6 megavata...

Srbija je trenutno 10. na listi investicija u vetroparkove, sa nekih 600 ili 700 miliona evra, a to 10. mesto deli sa Norveškom", naveo je Grbić.
Dodao je da je oko 90 odsto investicija u vetroparkove na teritoriji Vojvodine i zahvalio ministru Antiću na partnerstvu i podršci.

Investicija izgradnje vetroparka vredna je 80 miliona evra.

Osim 21 turbine, kompleks vetroparka čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je takođe završena, te se očekuje, da prvi kilovati „zelene energije“, budu proizvedeni i isporučeni tokom oktobra.

U projekat vredan 80 miliona evra belgijska kompanija Elisio investirala je 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Vetropark Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, ukupne snage 42 MW, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Vetrogeneratori u Alibunaru izgrađeni su na poljoprivrednom zemljištu sa leve strane državnog puta Beograd - Vršac, dok se sa desne strane puta nalaze trafo stanica i priključni dalekovod.

Taj projekat je od višestrukog značaja za Srbiju, s obzirom na to da će značajno doprineti ispunjenju obaveze naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar manjeg kapaciteta od 8 MW, kompanija Elisio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Kao društveno-odgovorna kompanija, Elisio je sproveo do sada i brojna istraživanja o uticaju na životnu sredinu, o čemu redovno obaveštava opštinu Alibunar u kojoj posluje i u čiji razvoj ulaže kroz podršku brojnim lokalnim inicijativama, edukaciju i informisanje građana.

Pored projekata u Srbiji, Elisio je do sada izgradio i 30 vetroparkova u Belgiji, Francuskoj i Keniji.

Poslednje dve godine kompanija intenzivno radi na razvoju i izgradnji tzv. off shore projekata u Severnom moru.


Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije