Četvrtak, 28. mart 2024.

„Vi ste svetski šampioni! Osvojili ste zlatnu medalju u trci brodova za prevoz teškog tereta na jedinom svetskom takmičenju studenata brodogradnje i na tome vam od sveg srca čestitam“ , poručio je dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, prof. Radivoje Mitrović, članovima studentskog tima „Confluence Belgrade“ čestitajući im na uspehu koji su postigli na „Hydrocontest“ takmičenju u Francuskoj.

Tim studenata master studija na Modulu za brodogradnju MF osvojio je prvo mesto u trci brodova za prevoz teškog tereta i četvrto mesto u nadmetanju brodova za prevoz lakog tereta u konkurenciji 28 univerzitetskih timova iz 15 država.

„Iza ovog uspeha stoji posvećen rad i studenata i profesora Katedre za brodogradnju, kao i kolega na osnovnim akademskim studijama Mašinskog fakulteta“ rekao je dekan MF. On je izrazio uverenje da će uspeh studenata brodogradnje doprineti još boljem pozicioniranju Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, na kojoj je poslednjih godina, rangiran među 300 najboljih svetskih univerziteta.

Kvalitet nastave na Katedri za brodogradnju nedavno je potvrđen reakreditacijom Britanskog kraljevskog društva brodograđevnih inženjera (RINA). „Mašinski fakultet je ovu akreditaciju dobio treći put i veoma smo ponosni zbog toga, rekao je prof. dr Milorad Motok, šef Katedre. Novina u akreditaciji je dodatak da budući brodograđevni inženjeri, osim međunarodno priznate diplome, dobijaju i međunarodno priznatu licencu za projektovanje.

Uspeh ne dolazi preko noći. Naši studenti već dve godine intenzivno rade na razvoju plovila za „Hydrocontest“ takmičenje, istakao je, između ostalog, mentor tima, doc. dr Milan Kalajdžić. Važno je naglasiti, dodao je, da je reč o takmičenju koje se odnosi na istraživanje i promociju energetske efikasnosti plovila. Rešenje tog inženjerskog problema zahteva mehatronski pristup. To je posebno važno za studije mašinstva, koje danas, u vreme ubrzanog tehnološkog razvoja, podrazumevaju i znanja iz oblasti elektrotehnike i informacionih tehnologija, naglasio je on.

Naši studenti su prošle godine prvi put učestvovali na Hydrocontest takmičenju sa brodovima prve serija „Sava“ i „Dunav“ i osvojili, drugo i treće mesto u dve discipline. Ove godine su unapredili karakteristike plovila i izradili dva nova broda. „ U San Trope su otputovali sa željom da pobede bar u jednoj od trka. U tome su i uspeli, ali ako se ima u vidu da su raspolagali budžetom manjim od 10 hiljada evra, dok su drugi timovi imali budžete i veće od 80 hiljada evra, onda je njihov rezultat još značajniji“, podvukao je dr Kalajdžić.

Vođa tima, Matija Vasilev se zahvalio profesorima sa Katedre za brodogradnju na podršci, kao i Mašinskom fakultetu bez čije pomoći tim ne bi mogao da otputuje u Francusku. Govoreći o propozicijama takmičenja on je naveo da je osnovni zadatak studenata da isprojektuju i naprave jedno do dva plovila sa kojima učestvuju u trkama u tri kategorije – prevoz lakog tereta, prevoz teškog tereta i trka izdržljivosti. Svi takmičari od organizatora dobijaju isti motor, ali sama forma broda određuje koje je plovilo najefikasnije, istakao je Vasilev.

U timu su i dve devojke. Jedna od njih je Milica Stojanović. Najlepši utisak koji je ponela sa takmičenja je svečanost dodele nagrada. „Osećaj je neverovatan dok stojite u luci u San Tropeu, okruženi najluksuznijim brodovima i jahtama, a francuski orkestar svira himnu Srbije dok izlazite da primite nagradu.“ Najveći izazov za ovu talentovanu devojku bio je proces proizvodnje broda. „Studenti tokom studija nemaju priliku da steknu praktično iskustvo i zato su ova takmičenja dragocena“, naglasila je Milica. Kada je reč o podeli posla u timu, kaže da nema razlike između devojaka i kolega. „Svaka devojka ravnopravno učestuje u izradi broda. I mi nosimo tegove, laminiramo brodove i ruke su nam umazane smolom, s tim što vodimo računa da sve bude uredno“, šaljivo dodaje Milica.

O izazovima i atomosferi tokom takmičenja, govorili su Božidar Dulić, pilot pobedničkog „Dunava“ i Igor Đorđević, koji je upravljao „Savom“. „ U trci plovila za prevoz teškog tereta, najuzbudljivija je bila polufinalna trka, u kojoj smo se nadmetali sa hrvatskim timom. Bilo je neizvesno do samog kraja, sa dosta kontakta, naročito u zavojima oko bova… Na kraju je „Dunav“ pobedio u 10 santimetara“, istakao je Božidar.

Za Igora Đorđevića najupečatljiviji utisak je izraženi fer-plej među takmičarima. „Savi“ je u četvrfinalu otakzala elektronika i na inicijativu indonežanskog tima i organizatora dobili smo mogućnost da otklonimo kvar i vratimo se u trku. Na žalost, problemi sa motorom su nas zaustavili u polufinalu, a „Sava“ je osvojio četvrto mesto, naglasio je Igor.

O tome šta za studente znači rad na projektovanju i izradi plovila, govorio je Nemanja Šurbatović, član tima MF. „To je jedno veliko iskustvo… Prvenstveno pruža nam se mogućnost da znanje stečeno tokom studija primenimo u praksi. Takođe, razmena zananja sa kolegama sa drugih univerziteta. Iako se bavimo istim oblastima, nemamo isti pristup pojedinim inženjerskim problemima“ podvukao je Nemanja.

Za tim nema odmora, već su započeli pripreme za naredno takmičenje 2019. godine.

Mašinski fakultet u Beogradu